Unesco heritage: Traditional Thai massage added to 'cultural heritage' list
The back-cracking traditional Thai massage has been added to a prestigious Unesco heritage list.
Nuad Thai is now part of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, which features traditions and practices passed across the generations.
By being part of the list, Thai massage has been recognised as something to be preserved for future generations.
Unesco is the United Nations' agency for education, culture, and science.
The intangible cultural heritage list is separate from the world heritage list, which recognises buildings and sites of prominence.
There are 550 items on the cultural heritage list - split into three categories - from 127 countries.
Items are added every year, with this year's committee meeting in Bogota, Colombia.
Unlike conventional massages, Thai massages involve a lot of movement and typically sees people assuming a series of different positions.
Therapists use not only their hands but sometimes their forearms and knees to apply pressure. There is also no oil involved in Nuad Thai massage.
According to Unesco, the practice has its "roots in self-care in Thai peasant society of the past, [where] every village had massage healers whom villagers would turn to when they had muscle aches from working the field".
Other practices added to this year's list include:
- Irish harping
- Celestinian forgiveness in Italy
- The Carnival of Podence in Portugal
- Silat self-defence in Malaysia
According to Unesco, the intangible culture heritage list seeks to recognise things that are "important to preserve for future generations... [like] songs sung and stories told".
It adds that these things "form part of a heritage and this requires active effort to safeguard it".
Bron: https://www.bbc.com/news/world-asia-50770641
Waarom massage allang geen luxe meer is
Massage wordt vaak gezien als een luxe, maar klopt dit eigenlijk wel? Wie de Van Dale er op naslaat, leest dat luxe staat voor weelde en overdaad. Zelf zie ik een massage niet als luxe, maar als een middel om de weelde en overdaad van onze maatschappij de baas te kunnen.
We doen het bijna allemaal, gedachteloos en ogenschijnlijk moeiteloos begeven we ons in de ratrace van het Westerse leven. De hele dag zijn we omringd door IPads, smartphones en laptops. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt en we willen 24/7 de beste versie van onszelf zijn. Tijd om te eten nemen we te weinig en nachtrust maakt plaats voor piekertijd. De wereld om ons heen verandert sneller dan de evolutie kan bijbenen.
Gemaakt om te bewegen
Een mens is gemaakt om te bewegen. Duizenden jaren hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de functies waarmee ons lichaam is uitgerust, maar toen was daar de technologische revolutie. Zaken als auto, lift, televisie en computer deden hun intreden. Waar dit in eerste instantie werd gezien als een positieve stap in het welbevinden van de mens, weten we intussen dat het tegendeel waar is. Vandaag de dag brengt een mens gemiddeld zo’n twaalf uur per etmaal zittend door en dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Welvaartsziektes vieren hoogtij en het aantal mensen dat kampt met vage pijnklachten is ongekend. Een logische verklaring is dat spieren in zittende houding continu een beetje gespannen zijn. Er komen veel afvalstoffen vrij en deze kunnen nergens heen door het gebrek aan spierpompwerking.
Stress
En dan is er ook nog stress. In de tijd van onze voorouders vuurde de bijnier adrenaline, noradrenaline en cortisol af wanneer er gevaar dreigde. Tegenwoordig is de aanwezigheid van deze stresshormonen eerder structureel dan incidenteel. Een systeem dat in aanleg nuttig is, valt het lichaam dat het zou moeten beschermen aan. De prikkelrijke omgeving waarin we ons onderdompelen heeft hier een groot aandeel in.
Het belang van voelen
In aanleg is tastzin het eerste zintuig dat zich ontwikkelt. Bij aftakeling geldt het omgekeerde. het blijft het langst intact. Van nature is de mens dus goed in voelen, alleen door de veranderende maatschappij doen we het steeds minder. En dit is precíés de clou van mijn boodschap.
Massagetechnieken
Wereldwijd en al eeuwenlang bestaan er legio massagetechnieken. Hoewel ze in detail uiteenlopend zijn, doen ze in de basis allemaal hetzelfde; de doorbloeding stimuleren en het autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Afvalstoffen worden afgevoerd, stress, pijn, angst, spanning en stemmingswisseling verminderen, slaap en zelfvertrouwen verbeteren en zelfs het immuunsysteem wordt positief beïnvloed door een toename van het aantal witte bloedcellen. Al deze voorbeelden pleiten voor het belang van massage. Wij massagetherapeuten en ook fysiotherapeuten weten dit natuurlijk al lang, maar desondanks moeten we ons regelmatig nog verdedigen voor de omgeving.
Besparing maatschappelijke kosten
Het is dus duidelijk dat massage bijdraagt aan preventief onderhoud van lichaam en geest, maar toch wordt het uitvoeren of ondergaan ervan nog steeds gezien als luxe en worden signalen van het lichaam vaak genegeerd. Hoe kan dat? Hoe kan het dat we onze auto zonder blikken of blozen naar de garage brengen voor een beurt of reparatie? Hoe kan het dat we het bijna een basisbehoefte vinden om te investeren in een gebruiksvoorwerp, maar dat we moeite hebben om onszelf onderhoud van ons lichaam te gunnen? Ik begrijp het niet, echt niet. Oké, een massage kost iets. Geld én tijd. Maar dat weegt niet op tegen wat het oplevert.
Naast persoonlijke winst, kan massage ook bijdragen aan een besparing op de maatschappelijke kosten.
De beroepsvereniging voor fysiotherapeuten heeft laten onderzoeken wat fysiotherapeutische interventies bij chronische patiënten opleveren. Uit deze studie is gebleken dat de besparing per persoon bijna 200 euro is. Mensen hoeven minder naar het ziekenhuis, vallen minder uit op het werk en ook het aantal echtscheidingen is minder. Deze cijfers zijn niet één-op-één door te trekken naar massagetherapeuten, maar op zijn minst geeft deze informatie stof tot nadenken.
Fasciatherapie
Een hands-on therapievorm waar ik zelf erg enthousiast over ben is fasciatherapie. Lange tijd werd gedacht dat fascia slechts omhulsels zijn, tegenwoordig weten we beter. Ieder weefsel heeft zijn eigen fascia, een suikerspinachtig netwerk dat een belangrijke rol speelt in de communicatie met de rest van het lichaam. Fascia worden ook wel eens gezien als verbinding tussen lichaam en geest, dat komt doordat ze sterk reageren op stress. Stress verhoogt de spanning van de fascia, wanneer dit langdurig het geval is, ontstaan verklevingen. Die verklevingen verstoren de communicatie waardoor coördinatieve vaardigheden dalen, met klachten tot gevolg. Het zal je verbazen in hoeveel gevallen een fasciabehandeling kan leiden tot verbetering van het welbevinden!
Als fasciatherapeut maak ik gebruik van diverse tools. Denk hierbij aan de fasciatool, flossband en fasciaroller maar ook aan kinesio tape en massage cups. Mocht je geïnteresseerd zijn in fasciatherapie, dan kan ik je Fascia Shop van harte aanbevelen. Op deze site vind je alle benodigdheden en een cursusaanbod.
Massagewax
Ik denk dat we er niet omheen kunnen, massage dient vele doelen en wordt ten onrechte gezien als een luxe.
Massage zou een basisbehandeling in onze prikkelrijke samenleving moeten zijn.
Voorwaarde is dan wel dat de massage kundig wordt uitgevoerd, een goede tussenstof kan daaraan bijdragen. Van oudsher wordt vaak gebruik gemaakt van olie of lotion, ook door mij. In principe is hier niet zoveel mis mee, maar dat het ook anders kan, heb ik ervaren toen ik gebruik ging maken van massagewax. Inmiddels gebruik ik vrijwel nooit meer iets anders dan de wax van Songbird, geweldig vind ik die! Geen geknoei, een neutrale geur en goed te doseren naar gelang de grip die ik nodig heb. De waxen van dit merk zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en voldoen aan de IFRA-richtlijnen.
David Jansen - Fysiotherapeut
Bron: https://www.linkedin.com/pulse/waarom-massage-allang-geen-luxe-meer-david-jansen
Cart
Cart is empty.